piątek, 16 października 2015

GULASZ WIEPRZOWY Z MAŚLAKAMI I PAPRYKĄ

Pyszne rozgrzewające danie które polecam w sezonie jesienno grzybowym. Maślaki można zastąpić innymi świeżymi grzybami.


SKŁADNIKI
500g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 czerwone papryki
300g świeżych lub mrożonych maślaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
przyprawa do gulaszu
papryka mielona słodka (ok 2 łyżki)
sól i pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
natka pietruszki
1-2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
olej do smażenia 

1/ Mięso oczyścić, opłukać i posypać przyprawą do gulaszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, zarumienić. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać liść, ziele, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, sól, pieprz i zalać 2 szklankami wody. Całość dusić pod przykryciem do miękkości.

2/ Maślaki oczyścić i podgotować, odcedzić. Pod koniec duszenia mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kostkę, i maślaki. Całość zaprawić mąką i wodą, zagotować. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniaki lub ulubioną kaszą.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.