czwartek, 24 września 2015

PLACKI Z DYNI I ZIEMNIAKÓW

Bardzo ale to bardzo pyszne placuszki, proste w przygotowaniu i tanie. Można je podać ze śmietaną, twarogiem lub fetą.


SKŁADNIKI
400 g miąższu dyni
400 g surowych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki suszonych liści kolendry (może być koperek, natka pietruszki, lubczyk)
pieprz
sól lub przyprawa uniwersalna
olej do smażenia



1/ Ziemniaki, cebulę, dynię obrać i pokroić na kawałki.


2/ Wszystko zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, dodać przyprawy, obie mąki, jajka i wymieszać. 


3/ Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np ze śmietaną. 


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.