Doskonałe soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Idealne na
rodzinne spotkania. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
Domownicy byli zachwyceni.
SKŁADNIKI
1 szt golonki = 1 porcja
4 szt golonek indyczych
2 duże cebule
łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
kilka kulek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
3 łyżeczki soli
700 ml piwa
1 duża główka czosnku
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
2-3 suszone owoce jałowca
olej
4 szt golonek indyczych
2 duże cebule
łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
kilka kulek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
3 łyżeczki soli
700 ml piwa
1 duża główka czosnku
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
2-3 suszone owoce jałowca
olej
1/ Golonki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1 cebulę pokroić w
piórka. Czosnek lekko utłuc razem z łupinami, zielem, jałowcem i
ziarnami pieprzu. D miski wlać piwo, dodać sól, przyprawy, czosnek i
pokrojoną cebulę. Mięso ułożyć w większej misce i zalać zalewą, przykryć
folią spożywczą. Wstawić do lodówki na noc.
2/ Przed pieczeniem golonki ułożyć w naczyniu, 2 cebulę obrać i pokroić w
kostkę, dodać do mięsa. Całość podlać kilkoma łyżkami zalewy, dodać
przyprawy i czosnek z zalewy, skropić obficie olejem. Wstawić do
piekarnika, piec pod przykryciem w 200 stopniach ok 1,2 godziny. Zdjąć
przykrywkę i piec jeszcze ok 30-40 min aż golonki będą miękkie i
rumiane. W trakcie pieczenia mięso polewać 1-2 łyżkami zalewy, która
zostanie. (ok 3-5 razy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.