Przepis mam od siostry. Zaczęłam robić ten sos ze względu na córkę,
która jest wegetarianką a uwielbia takie smaki. Sos można podać bez
mięsa ale można podać również z podsmażonym kurczakiem. Wystarczy
podgrzać i gotowe.
SKŁADNIKI
3 kg pomidorów (najlepsze te podłużne)
1 kg cebuli
1 kg papryki (polecam kolorową)
puszka ananasów łącznie z syropem
puszka kukurydzy
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka curry
2 łyżki soli
10 ząbków czosnku
pół łyżeczki chilli w proszku
2,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg cebuli
1 kg papryki (polecam kolorową)
puszka ananasów łącznie z syropem
puszka kukurydzy
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka curry
2 łyżki soli
10 ząbków czosnku
pół łyżeczki chilli w proszku
2,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/ Pomidory umyć, naciąć w krzyż i sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
2/ Cebulę obrać, również pokroić w kostkę, dodać do pomidorów razem z solą i gotować 1 godzinę.
3/ Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę razem z ananasem.
4/ Dodać do gotujących się pomidorów z cebulą i gotować całość ok pół godziny. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek przez praskę.
5/ Syrop z ananasów, mąka ziemniaczana, składniki przyprawowe, ocet,
cukier, wymieszać w misce, dodać do gotujących się warzyw, chwilę
pogotować (ok 5 min), zmniejszyć płomień, gotujące się nakładać do
słoików. Słoiki szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do
wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Bardzo ładnie wygląda ten sosik,muszę go zrobić:)
OdpowiedzUsuń