Moja babcia robi je od lat, więc i ja zaczęłam. Buraczki świetnie nadają
się do mięsnego obiadu, do kanapek, można je również podgrzać i zjeść
na ciepło. Przepis nie zawiera wody.
SKŁADNIKI
3 kg buraczków
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
Zalewa:
1 szklanka cukru
200 ml octu 10%
3 łyżeczki soli
1 szklanka oleju
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
Zalewa:
1 szklanka cukru
200 ml octu 10%
3 łyżeczki soli
1 szklanka oleju
1/ Buraczki wyszorować, ugotować w łupinach, odcedzić, wystudzić.
Wystudzone obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę
pokroić w kostkę. Składniki za zalewę zagotować, dodać cebulę i
paprykę, gotować ok 7 min aż trochę zmiękną, następnie dodać starte
buraczki, całość gotować kolejne 7-10 min. Nakładać do słoików,
szczelnie zakręcać i pasteryzować 5 -8 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.