środa, 16 września 2015

BURACZKI Z CEBULĄ I PAPRYKĄ NA ZIMĘ

Moja babcia robi je od lat, więc i ja zaczęłam. Buraczki świetnie nadają się do mięsnego obiadu, do kanapek, można je również podgrzać i zjeść na ciepło. Przepis nie zawiera wody.


SKŁADNIKI
3 kg buraczków
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli

Zalewa:
1 szklanka cukru
200 ml octu 10%
3 łyżeczki soli
1 szklanka oleju

1/ Buraczki wyszorować, ugotować w łupinach, odcedzić, wystudzić. Wystudzone obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Składniki za zalewę zagotować, dodać cebulę i paprykę, gotować ok 7 min aż trochę zmiękną, następnie dodać starte buraczki, całość gotować kolejne 7-10 min. Nakładać do słoików, szczelnie zakręcać i pasteryzować 5 -8 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.