środa, 16 września 2015

WARZYWNY SOS DO MAKARONU

Zdrowy, sezonowy sos z warzyw które idealnie pasują do makaronu. Doskonały sposób dla wegetarian.


SKŁADNIKI
dla 4 osób:
bakłażan (ok 500g)
1 papryka czerwona
150 g pieczarek
1 cukinia (ok 250g)
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych (mogą być świeże)
100 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony
zioła prowansalskie
olej do smażenia


1/ Bakłażany umyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą by puściły soki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli. Chwilę dusić. 


 2/ Dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty czosnek, pomidory z puszki smażyć ok 5 min aż papryka zmięknie, pod koniec dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Całość podlać przecierem pomidorowym i dusić kilka minut miesząc. Podawać na gorąco z ulubionym makaronem. 


Danie można posypać parmezanem lub ulubionym żółtym serem. 


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.