Zdrowy, sezonowy sos z warzyw które idealnie pasują do makaronu. Doskonały sposób dla wegetarian.
SKŁADNIKI
dla 4 osób:
bakłażan (ok 500g)
1 papryka czerwona
150 g pieczarek
1 cukinia (ok 250g)
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych (mogą być świeże)
100 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony
zioła prowansalskie
olej do smażenia
bakłażan (ok 500g)
1 papryka czerwona
150 g pieczarek
1 cukinia (ok 250g)
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych (mogą być świeże)
100 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz świeżo mielony
zioła prowansalskie
olej do smażenia
1/ Bakłażany umyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą by puściły soki. Cebulę
obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, pieczarki
oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli. Chwilę dusić.
2/ Dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty czosnek, pomidory z puszki smażyć
ok 5 min aż papryka zmięknie, pod koniec dodać cukinię pokrojoną w
cienkie półplasterki. Całość podlać przecierem pomidorowym i dusić kilka
minut miesząc. Podawać na gorąco z ulubionym makaronem.
Danie można posypać parmezanem lub ulubionym żółtym serem.
Jak zdrowo i smakowicie;)
OdpowiedzUsuń