Uwielbiam faszerowaną i pieczoną paprykę pod każdą postacią. Ta sezonowa ma wspaniały aromat po upieczeniu.
SKŁADNIKI
3-4 małe papryki
1 cebula
kilka czarnych oliwek
pół szklanki kaszy kuskus
250 g mięsa mielonego
100g pieczarek
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia
ser żółty do posypania
1 cebula
kilka czarnych oliwek
pół szklanki kaszy kuskus
250 g mięsa mielonego
100g pieczarek
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia
ser żółty do posypania
1/ Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona, oprószyć w środku solą.
Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno
posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki. Na odrobinie
oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę smażyć, wystudzić.
2/ Do wystudzonych pieczarek dodać mięso,kuskus, przyprawy, koncentrat i
pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do
papryk. Posypać serem. Naczynie do zapiekania skropić olejem, ułożyć
papryki i przykryć folią. Piec ok 30 min w temperaturze 200 stopni.
Najlepsza na gorąco zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.