wtorek, 15 września 2015

PIECZONA PAPRYKA Z MIĘSEM, KUSKUSEM, PIECZARKAMI I OLIWKAMI

Uwielbiam faszerowaną i pieczoną paprykę pod każdą postacią. Ta sezonowa ma wspaniały aromat po upieczeniu.


SKŁADNIKI 
3-4 małe papryki
1 cebula
kilka czarnych oliwek
pół szklanki kaszy kuskus
250 g mięsa mielonego
100g pieczarek
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia

ser żółty do posypania 

1/ Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona, oprószyć w środku solą. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, wystudzić.


2/ Do wystudzonych pieczarek dodać mięso,kuskus, przyprawy, koncentrat i pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do papryk. Posypać serem. Naczynie do zapiekania skropić olejem, ułożyć papryki i przykryć folią. Piec ok 30 min w temperaturze 200 stopni. Najlepsza na gorąco zaraz po upieczeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.