Pyszna, lekka, warzywna tarta która z połączeniem sera fety smakuje wyśmienicie. Aromatyzowana świeżym, młodym koperkiem.
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
1 mała cukinia
1 cebula
pęczek koperku
3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
sól
pieprz
Sos:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12-18%
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
soli do sosu nie dodaję, ponieważ feta jest słona
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
1 mała cukinia
1 cebula
pęczek koperku
3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
sól
pieprz
Sos:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12-18%
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
soli do sosu nie dodaję, ponieważ feta jest słona
1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i
wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w
kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki
3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej
cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.
2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i
oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego
piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor.
Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch
zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi
staną się porządnie rumiane.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.