czwartek, 9 lipca 2015

TARTA Z CUKINIĄ, FETĄ, OLIWKAMI I KOPERKIEM

Pyszna, lekka, warzywna tarta która z połączeniem sera fety smakuje wyśmienicie. Aromatyzowana świeżym, młodym koperkiem.

 SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli

 

Farsz:
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
1 mała cukinia
1 cebula
pęczek koperku
3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
sól
pieprz

 

Sos:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12-18%
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
soli do sosu nie dodaję, ponieważ feta jest słona

1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki 3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.

2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.

 Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.