środa, 8 lipca 2015

CIASTO IZAURA - SERNIK I MURZYNEK W JEDNYM

Najlepsze połączenie ciasta czekoladowego z ciastem serowym.


SKŁADNIKI
Masa kakaowa:
250 g margaryny
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego

 
Masa serowa:
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
6 jajek
4 łyżki miękkiego masła
1 szklanka cukru

 
polewa czekoladowa
blaszka 28x24,5 (może być również większa)

1/ Masa kakaowa: margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić, zostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wystudzoną margarynę z kakao i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę, wymieszać. Masę kakaową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

2/ Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser, na koniec dodać budyń i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, wtedy powstaną większe wzory. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę (bez termoobiegu). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

6 komentarzy:

  1. wieki całe nie jadlam tego ciasta; ale mi smaka zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten sernik, mogłabym go jeść od rana do nocy :)
    Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. a nic nie pisze co zrobic z zołtkami z ciemnej masy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.