Najlepsze połączenie ciasta czekoladowego z ciastem serowym.
SKŁADNIKI
Masa kakaowa:
250 g margaryny
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
250 g margaryny
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Masa serowa:
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
6 jajek
4 łyżki miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
6 jajek
4 łyżki miękkiego masła
1 szklanka cukru
polewa czekoladowa
blaszka 28x24,5 (może być również większa)
blaszka 28x24,5 (może być również większa)
1/ Masa kakaowa: margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić,
zostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną
pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wystudzoną
margarynę z kakao, żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę, wymieszać.
Masę kakaową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2/ Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i
stopniowo dodawać ser, na koniec dodać budyń i wymieszać. Masę serową
wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, wtedy
powstaną większe wzory. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i
piec ok godzinę (bez termoobiegu). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika
i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać
polewą czekoladową.
wieki całe nie jadlam tego ciasta; ale mi smaka zrobiłas
OdpowiedzUsuńApetyczny))))
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, mogłabym go jeść od rana do nocy :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
a nic nie pisze co zrobic z zołtkami z ciemnej masy.
OdpowiedzUsuńŻółtka dodać do masy z kakao
UsuńPysznie wygląda, muszę je zrobić 😊
OdpowiedzUsuń