Najlepsze placuszki z cukinii jakie do tej pory robiłam i jadłam.
SKŁADNIKI
dla 2-3 osób:
3/4 szklanki kaszy kuskus
2 średnie cukinie
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 10 szt czarnych oliwek
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia
3/4 szklanki kaszy kuskus
2 średnie cukinie
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 10 szt czarnych oliwek
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia
1/ Kaszkę kuskus zaparzyć wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cukinie
umyć, osuszyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić. Odstawić
na pół godziny aż puści soki. Oliwki pokroić na drobne plasterki, natkę
posiekać. Cukinię lekko odcisnąć z soków a następnie wszystkie składniki
przełożyć do miski.
2/ Zawartość miski dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, jajka, obie mąki i jeszcze raz wymieszać.
3/ Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju smażyć niewielkie placuszki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego :)
Fajny pomysł z tym kuskusem :)
OdpowiedzUsuń