Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele,
wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na
przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz
mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i
porządnie schłodzona.
SKŁADNIKI
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
1 żółtko
15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól
Farsz:
0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 średnia cukinia (ok 300g)
2-3 marchewki (ok 250g)
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz cayenne
1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)
Dodatkowo:
tłuszcz do natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia
jajko do posmarowania ciasta
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
1 żółtko
15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól
Farsz:
0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 średnia cukinia (ok 300g)
2-3 marchewki (ok 250g)
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz cayenne
1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)
Dodatkowo:
tłuszcz do natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia
jajko do posmarowania ciasta
1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie
za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto
chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
2/ Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach,
posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i
cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w
drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą
cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i
chwilę wyrabiać.
3/ Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta
rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki
formy do pieczenia.
4/ Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.
5/ Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze
sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego
piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę
przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie
wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na
drugi dzień.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.