czwartek, 9 lipca 2015

PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM

Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele, wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i porządnie schłodzona.

SKŁADNIKI
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
1 żółtko
15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól

 

Farsz:
0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 średnia cukinia (ok 300g)
2-3 marchewki (ok 250g)
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz cayenne
1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)

 

Dodatkowo:
tłuszcz do natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia
jajko do posmarowania ciasta

1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.


2/ Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i chwilę wyrabiać.


3/ Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia.


4/ Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.


5/ Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na drugi dzień.

 Smacznego :)

RADA - Pieczeń może być pieczona w dowolnym naczyniu (okrągłym, prostokątnym, kwadratowym). Może być też pieczone w formie pierogów lub na blasze jako wałki owinięte ciastem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.