Puszyste placuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem lawendy. Lawenda
jest prawie nie wyczuwalna a placuszki wyśmienite. Można je posypać
cukrem pudrem lub posmarować ulubioną konfiturą.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
olej do smażenia
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
olej do smażenia
1/ Jajka roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem, dodać mąkę,
lawendę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać i
odstawić na 15min. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju nakładać łyżką
placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Najlepsze zaraz po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.