Uwielbiam serniki z dodatkiem kakaowego ciasta, królewski to jeden z moich ulubionych od lata z dodatkiem wiśni to już całkiem ''niebo w gębie'' :)
SKŁADNIKI
blaszka 23x28
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany np 18%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
125 g margaryny
5 jajek
1 1/3 szklanki cukru
50 ml mleka
1 cukier waniliowy
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany np 18%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
125 g margaryny
5 jajek
1 1/3 szklanki cukru
50 ml mleka
1 cukier waniliowy
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300-400 g wiśni mrożonych
1/ Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (najlepiej 4 wałeczki) i schować do zamrażarki na ok 1 godzinę.
2/ Margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno. Zmiksować jajka z cukrem, dodać ser, margarynę,
budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Dodać ubitą pianę z białek. Drewnianą łyżką delikatnie przemieszać.
Smacznego :)
Niedawno robiłam z taki wiśnami chociaż moja mama mówiła ze sernik nie bedzie smaczny... nie posłuchałam jej i wiesz co ? Powiedziała, że to najlepszy sernik jaki jadła ;) Wszyscy byli nim zachwyceni - uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńJa mogę jeść taki sernik codziennie i nigdy mi się nie znudzi :)
UsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń