wtorek, 9 czerwca 2015

SERNIK KRÓLEWSKI Z WIŚNIAMI

Uwielbiam serniki z dodatkiem kakaowego ciasta, królewski to jeden z moich ulubionych od lata z dodatkiem wiśni to już całkiem ''niebo w gębie'' :)


SKŁADNIKI
blaszka 23x28
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany np 18%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
125 g margaryny
5 jajek
1 1/3 szklanki cukru
50 ml mleka
1 cukier waniliowy
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

 300-400 g wiśni mrożonych 

1/ Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (najlepiej 4 wałeczki) i schować do zamrażarki na ok 1 godzinę. 


2/ Margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Zmiksować jajka z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. 


3/ Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na tartce o grubych oczkach zetrzeć połowę ciasta (2 wałeczki).


4/ Na stratą warstwę ciasta wyłożyć masę serową, wygładzić. Na wierzch ułożyć odsączone wiśnie i lekko docisnąć. 


5/ Na wiśnie zetrzeć drugą połowę ciasta (2 wałeczki). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 60-70 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu, wstawić do lodówki. 


Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Niedawno robiłam z taki wiśnami chociaż moja mama mówiła ze sernik nie bedzie smaczny... nie posłuchałam jej i wiesz co ? Powiedziała, że to najlepszy sernik jaki jadła ;) Wszyscy byli nim zachwyceni - uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę jeść taki sernik codziennie i nigdy mi się nie znudzi :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.