niedziela, 7 czerwca 2015

PIECZONY KURCZAK (W CAŁOŚCI) Z LUBCZYKIEM I SZAŁWIĄ

Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i bardzo soczysty. Podany z młodymi ziemniaczkami smakował znakomicie :)



SKŁADNIKI
1 świeży kurczak (ok 1-1,5kg)
pęczek świeżego lubczyku
pęczek świeżej szałwii
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
ok 1 łyżeczki lubczyku suszonego
pół łyżeczki curry
3 łyżki klasycznej przyprawy do kurczaka
olej 

1/ Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać ze sobą w jednej miseczce i porządnie natrzeć nimi mięso. Przyprawionego kurczaka wstawić do lodówki na całą noc. Cebulę pokroić w ćwiartki, ząbki czosnku w plasterki. W naczyniu do zapiekania położyć kurczaka do wnętrza włożyć ćwiartkę cebuli, kilka plasterków czosnku i po kilka gałązek szałwii i lubczyku.

2/ Wokół mięsa ułożyć świeże gałązki ziół, cebulę i czosnek. Całość skropić porządnie olejem, podlać 3 łyżkami wody i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok 1,2-1,5 godziny w temperaturze 200 stopni aż mięso stanie się porządnie rumiane.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.