Cudownie aromatyczny i doskonale doprawiony. Pieczony w folii co powoduje iż mięso nie jest suche.
SKŁADNIKI
dla 4 osób:
4 pstrągi tęczowe wypatroszone
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sól morska
zioła suszone: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, zioła prowansalskie
zioła świeże: natka pietruszki, cząber, szałwia, oregano
2-3 ząbki czosnku
4 plastry cytryny
oliwa z oliwek
4 plasterki masła
4 pstrągi tęczowe wypatroszone
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sól morska
zioła suszone: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, zioła prowansalskie
zioła świeże: natka pietruszki, cząber, szałwia, oregano
2-3 ząbki czosnku
4 plastry cytryny
oliwa z oliwek
4 plasterki masła
1/ Ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć suszonymi ziołami o
raz przyprawami (brzuszki też). Skropić oliwą i odstawić na minimum 2-3
godziny. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do każdego brzuszka włożyć
plaster masła, 2-3 plasterki czosnku, po gałązce świeżych ziół i
plasterek cytryny.
2/ Gotowe ryby ułożyć (każdą osobno) na foli aluminiowej, skropić cytryną i zawinąć.
3/ Zawinięte ryby ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni, piec ok 15 min. Odwinąć folię i piec jeszcze
2-5 min.
Smacznego :)
Pysznie wygląda Kasiu :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń