czwartek, 4 czerwca 2015

KURCZAK PO SECZUAŃSKU

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Pyszne, soczyste mięso kurczaka w pikantnym, warzywnym sosie.


 

SKŁADNIKI
Na 3-4 porcje:
500 g fileta z kurczaka
1 duża czerwona papryka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
2 marchewki
2 łyżki sosu sojowego
2 plasterki posiekanego imbiru lub szczypta mielonego
3 łyżki ketchupu
2 łyżeczki miodu lub cukru (u mnie brązowy)
sól
pieprz
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
szczypta chilli w proszku
szczypta utartego suszonego prawdziwka (może być pieczarka)
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sezam do posypania
olej do smażenia


1/ Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki lub paski. Marchewki obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę lub paski, cebulę drobno posiekać.


2/ Pokrojone mięso wymieszać z sosem sojowym, chilli, papryką mieloną, mąką kukurydzianą, roztartym grzybem, pieprzem i solą. W głębszej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso, usmażyć.


3/ Do usmażonego mięsa dodać cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok 1 minutę a następnie dodać paprykę i marchewkę, smażyć ok 3 minuty. Całość zalać 1 szklanką wody, dodać miód lub cukier, imbir, ketchup i dusić pod przykryciem kilka minut aż warzywa będą miękkie ale i chrupkie.


4/ Całość doprawić solą, pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając. Podawać z ryżem lub chińskim makaronem. Przed podaniem posypać siekaną dymką i szczypiorkiem oraz ziarnami sezamu.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.