wtorek, 9 czerwca 2015

KIESZONKI KURCZAKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Soczyste mięso z piersi kurczaka po pierzynką szpinaku i serka ricotty. Pyszne połączenie smaków. Polecam przygotować to danie na niedzielny obiad lub dla gości, będą zachwyceni.



SKŁADNIKI
Na 2 porcje:
2 pojedyncze, małe piersi z kurczaka
150 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki serka ricotta
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka lub uniwersalna
szczypta gałki muszkatołowej
ulubione zioła np prowansalskie, suszona natka pietruszki lub kolendry
1łyżka masła
olej lub oliwa
gałązki świeżego tymianku (można pominąć)

1/ Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć wzdłuż po gładkiej części ostrym nożem nie przecinając do spodu. Rozchylając nacięte miejsce powstanie kieszonka. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.


2/ Na patelnie wrzucić masło i umyte liście szpinaku, chwilę smażyć aż liście zwiędną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dusić bez przykrycia aż soki całkowicie odparują. Wystudzić na sicie. W miseczce wymieszać wystudzony szpinak, gałkę muszkatołową, serek, doprawić solą i pieprzem.


3/ Gotowy farsz włożyć w kieszonki mięsa. Gotowe mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą lub olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok 40 min aż mięso z wierzchu się zapiecze. Najlepiej smakuje na ciepło. Ja podałam z kuskusem i pomidorami.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.