piątek, 19 czerwca 2015
SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z PIANKĄ I WIŚNIAMI
SKŁADNIKI
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny
3 żółtka
50 g cukru pudru
Masa serowa:
500 g sera 3-krotnie zmielonego
2 całe jajka
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropel soku z cytryny
1 budyń śmietankowy (proszek)
2 łyżki masła (miękkiego)
Pianka:
3 białka
1 kisiel wiśniowy (proszek)
4 łyżki cukru
wiśnie bez pestek (mrożone lub świeże, osączone z soku)
cukier puder do posypania
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą zamrozić a większą wylepić spód blaszki 28x24,5 wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180 stopni ok 15 min.
2/ Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, sok z cytryny, masło i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
3/ Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel. Dobrze wymieszać. Ubitą pianę wyłożyć na wiśnie.
4/ Zamrożone pozostałe ciasto zetrzeć na tartce o dużych oczkach na wierzch piany. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 50 min w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow, jest wspaniały! Kocham takie serniki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To dopiero smakowite ciacho! :)
OdpowiedzUsuń