niedziela, 31 maja 2015

BATATY FASZEROWANE FETĄ, OLIWKAMI I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

Ich smak przypomina trochę dynię pieczoną, trochę marchewkę. Po upieczeniu stają się delikatne, kremowe, po prostu pyszne!

 

SKŁADNIKI
2-3 średniej wielkości bataty
150 g sera feta
ok 10 szt czarnych oliwek
sól
pieprz
pęczek świeżego tymianku

1/ Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i owinąć w folię aluminiową (każdy oddzielnie) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 40 min, aż będą miękkie. Do ich pieczenia nie trzeba używać ani przypraw ani oleju.

2/ Upieczone bataty, wyciągnąć z foli na talerz i wystudzić. Przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki, zostawiając brzegi ok 3 mm. Wydrążone środki wymieszać z pokruszoną fetą i 1 łyżką posiekanego tymianku. Gotowym farszem napełniać ziemniaki. Oliwki pokroić w drobne plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać solą, pieprzem i siekanym tymiankiem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.