poniedziałek, 1 czerwca 2015

PULPETY W SOSIE POMIDOROWO PAPRYKOWYM

Podałam je z kuskusem i surówką, było przepysznie. Aromatyczne mięsko polane aksamitnym sosem.



SKŁADNIKI
Pulpety ok 12 szt (zależy od wielkości)
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
sól
pieprz
ulubione zioła lub przyprawy
(u mnie czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, natka pietruszki)

Sos pomidorowo-paprykowy:

pół czerwonej papryki
1 mała cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki mielonej w proszku (słodkiej)
sól
pieprz
szklanka śmietany 18%
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
zielenina do posypania


1/ Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Do miski wrzucić zmielone mięso, odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie wyrobić i formować kulki większe niż orzech włoski. 


2/ W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na gotujący się wrzątek wrzucać mięsne kulki i gotować na małym ogniu ok 15 min. Ugotowane pulpety wyciągać łyżką cedzakową na talerz. 

3/ Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub patelni na odrobinie oleju posmażyć posiekaną cebulę, dodać paprykę i smażyć ok 1 min, następnie zalać 2 szklankami wody z gotującego się mięsa. Gotować aż papryka i cebula będą miękkie. Dodać paprykę w proszku i koncentrat. Można dodać suszoną zieleninę.


 4/ Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlewać po 1 łyżce sosu i mieszać, hartując w ten sposób śmietanę by się nie zważyła. Rozrobioną sosem śmietanę wlewać małym strumieniem do sosu, ciągle mieszając. Zagotować. Do gotowego sosu włożyć ugotowane pulpety i chwilę dusić w sosie. Podawać z kaszami, ziemniakami, kluskami, kopytkami, pieczywem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.