sobota, 30 maja 2015

MAJOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Tak się zabierałam do napisania tego postu, że z 1 maja zrobił się 30 maj :/ ale nie bardzo ostatnio jestem czasowa. Może i maj się kończy ale rabarbar w pełni rozkwitu swoich łodyg, więc polecam upiec taką drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką :)

SKŁADNIKI
Ciasto:
tortownica 26cm
500 g mąki
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli

 

Kruszonka:
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy

 

Dodatkowo:
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru

1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z żółtkami i cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.

2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.


3/ W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 35-40 min do tzw. suchego patyczka.



Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze:

  1. Kasiu ciasto wyśmienite :) moje z rabarbarem właśnie stygnie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięta drożdżówka, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.