Tak się zabierałam do napisania tego postu, że z 1 maja zrobił się 30 maj :/ ale nie bardzo ostatnio jestem czasowa. Może i maj się kończy ale rabarbar w pełni rozkwitu swoich łodyg, więc polecam upiec taką drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
tortownica 26cm
500 g mąki
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy
Dodatkowo:
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru
tortownica 26cm
500 g mąki
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy
Dodatkowo:
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru
1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę
soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki
się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do
większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z
żółtkami i cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i
rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest
rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na
kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście.
Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do
wyrośnięcia.
3/ W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki
kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać
kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok
35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Kasiu ciasto wyśmienite :) moje z rabarbarem właśnie stygnie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta drożdżówka, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń