wtorek, 31 marca 2015

ZAPIEKANE FILETY DROBIOWE POD KOŁDERKĄ PIECZAREK, PORA I SERA

Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo szybki obiad. Pyszne soczyste mięso kurczaka zapieczone w piekarniku pod kopułą pieczarek i sera.


SKŁADNIKI
na 4-6 porcji:
2 podwójne piersi z kurczaka
2 pory (białe części)
100 - 150 g pieczarek
200 g sera żółtego
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
tymianek
liście kolendry
3-4 łyżki majonezu

1/ Filety umyć, oczyścić z kostek i osuszyć. Każdy przeciąć na pół. Każdy kawałek lekko roztłuc i oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem. Pieczarki i pory oczyścić, opłukać i pokroić w plastry. Na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki z porem oraz przyprawami aż do odparowania wody. 


2/ Blachę do pieczenia nasmarować olejem i ułożyć mięso jedno obok drugiego. Każdy kawałek posmarować majonezem i posypać suszoną kolendrą. 


3/ Następnie ułożyć podsmażone pieczarki z porem. Doprawić solą i pieprzem. 


4/ Wierzch posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 30-40 min, aż ser się zarumieni. Czas pieczenia zależy od piekarnika. 


SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Trafiłam tutaj w poszukiwaniu jakiegoś przepisu świątecznego... no i utknęłam)
    Z pewnością skorzystam z Twoich przepisów, które są nieskomplikowane i czytelnie przedstawione.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.