Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo szybki obiad. Pyszne soczyste
mięso kurczaka zapieczone w piekarniku pod kopułą pieczarek i sera.
SKŁADNIKI
na 4-6 porcji:
2 podwójne piersi z kurczaka
2 pory (białe części)
100 - 150 g pieczarek
200 g sera żółtego
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
tymianek
liście kolendry
3-4 łyżki majonezu
2 podwójne piersi z kurczaka
2 pory (białe części)
100 - 150 g pieczarek
200 g sera żółtego
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
tymianek
liście kolendry
3-4 łyżki majonezu
1/ Filety umyć, oczyścić z kostek i osuszyć. Każdy przeciąć na pół. Każdy
kawałek lekko roztłuc i oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem.
Pieczarki i pory oczyścić, opłukać i pokroić w plastry. Na odrobinie
oleju podsmażyć pieczarki z porem oraz przyprawami aż do odparowania
wody.
2/ Blachę do pieczenia nasmarować olejem i ułożyć mięso jedno obok
drugiego. Każdy kawałek posmarować majonezem i posypać suszoną kolendrą.
4/ Wierzch posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do
180-200 stopni i piec ok 30-40 min, aż ser się zarumieni. Czas pieczenia
zależy od piekarnika.
Trafiłam tutaj w poszukiwaniu jakiegoś przepisu świątecznego... no i utknęłam)
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z Twoich przepisów, które są nieskomplikowane i czytelnie przedstawione.
Pozdrawiam