czwartek, 5 marca 2015

GULASZ WIEPRZOWY Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

Rozgrzewający i treściwy sos z pysznymi, soczystymi kawałkami mięsa.


SKŁADNIKI
0,5-1kg karkówki wieprzowej
200 g pieczarek
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku posiekanego
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki przyprawy do gulaszu
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ziół - majeranek, prowansalskie 

1/ Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gulaszu i podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by mięso było zakryte) dodać ziele, liść, zioła, chili, czosnek, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry lub ósemki. Cebulę razem z pieczarkami poddusić na patelni. Dodać do mięsa. Gotować ok 1 godzinę aż mięso zmięknie.

2/ Gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat, paprykę w proszku i świeżą paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Chwilę gotować aby papryka była pół chrupka. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do gulaszu, zagotować. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, plackami. Posypać zieleniną np. szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.