Przepyszny sposób na soczystą, aromatyczną karkówkę, która zadowoliła
podniebienia wszystkich moich gości. Podczas pieczenia z zup wytwarza
się aromatyczny sosik.
SKŁADNIKI
1-1,5 kg karkówki
1 duża cebula
garść suszonych grzybów- wcześniej namoczonych i ugotowanych (można pominąć całkowicie)
opakowanie zupy cebulowej francuskiej
opakowanie zupy borowikowej
150 ml kwaśnej śmietany np 12%
sól
pieprz
suszone płatki czosnku
ulubione zioła- u mnie liście kolendry, natka pietruszki, majeranek
1 duża cebula
garść suszonych grzybów- wcześniej namoczonych i ugotowanych (można pominąć całkowicie)
opakowanie zupy cebulowej francuskiej
opakowanie zupy borowikowej
150 ml kwaśnej śmietany np 12%
sól
pieprz
suszone płatki czosnku
ulubione zioła- u mnie liście kolendry, natka pietruszki, majeranek
1/ Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok 1 cm. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
2/ Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.
3/ Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Kolejna wersja obiadu, który robi się sam :) polecam.
Kasiu, zrobiłam, jest pyszna
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad :D Mąż zachwycony! :P
OdpowiedzUsuń