Pyszna i soczysta pierś, upieczona w rękawie. Doskonała do obiadu, na sałatkę lub po wystudzeniu jako wędlina na chleb.
SKŁADNIKI
dla 4 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka
kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (można pominąć)
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego lubczyku
pół łyżeczki papryki w proszku słodkiej
Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich
1/ Mięso opłukać oczyścić z kostek i błonek a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć na pół. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Może być i cała noc.
2/ Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego i piec ok 40-45 min w 180 stopniach. Przed podaniem pokroić na plastry, dodatkowo można polać sosem pieczeniowym.
Smacznego :)
czy mięso będzie dobre jeśli nie upiekę go w rękawie tylko w zamkniętym naczyniu żaroodpornym?
OdpowiedzUsuńświetny przepis na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuń