niedziela, 25 stycznia 2015

SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA Z PIEKARNIKA

Pyszna i soczysta pierś, upieczona w rękawie. Doskonała do obiadu, na sałatkę lub po wystudzeniu jako wędlina na chleb.


SKŁADNIKI

dla 4 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka
kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (można pominąć)
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego lubczyku
pół łyżeczki papryki w proszku słodkiej 

Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich

1/ Mięso opłukać oczyścić z kostek i błonek a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć na pół. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Może być i cała noc.


2/ Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego i piec ok 40-45 min w 180 stopniach. Przed podaniem pokroić na plastry, dodatkowo można polać sosem pieczeniowym.


 Smacznego :)





3 komentarze:

  1. czy mięso będzie dobre jeśli nie upiekę go w rękawie tylko w zamkniętym naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.