sobota, 27 grudnia 2014

SERNIK GOTOWANY - PRZEKŁADANY PLACKAMI MIODOWYMI


SKŁADNIKI
CIASTO NA 3 PLACKI (36x24cm) duża blaszka prostokątna
4 szklanki mąki
3 żółtka

1 całe jajko
1 kostka masła
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżka sody
1 szklanka cukru


MASA SEROWA GOTOWANA
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
2 jajka
1 szklanka cukru
200g margaryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego  
(do masy można dodać rodzynki)

POLEWA DESEROWA
50g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru 

1/ Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą osobno wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok 15 minut jeden. Wystudzić.

2/ MASA SEROWA- margarynę rozetrzeć w garnuszku z cukrem i jajkami. Zagotować na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuścić w zimnym mleku. Do masy dodać ser i mleko z mąką, zagotować ciągle mieszając by masa się nie przypaliła, bo ma do tego tendencję. Gorącą masą przekładać placki. 

3/ Składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ciągle mieszając. Zagotować i gorącą polewą polać ciasto. Dodatkowo można posypać kolorową posypką lub innymi cukiereczkami, jak kto woli :)

Sernik ten najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Placki stają się wilgotne, masa gęsta i ciasto dobrze się kroi. 




2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie i bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadlam takiego sernika. Musi byc pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.