Szybki i efektowny obiad, podwieczorek lub przystawka. Smakuje na zimno i na ciepło. Podana z ulubioną surówką może służyć jako samodzielne danie, które jest bardzo sycące. Dodatkowo można polać sosem czosnkowym, jeżeli ktoś bardzo lubi. Polecam.
opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
1 pojedyncza pierś kurczaka
garść suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami)
100 g żółtego sera startego na tartce
mała cebula
pieprz
sól
ulubiona przyprawa do kurczaka lub uniwersalna
pół łyżeczki suszonego tymianku
pęczek szczypiorku
olej do smażenia
1 jajko do posmarowania ciasta
1/ Mięso oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć wzdłuż na 3 części (plastry) a później na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
2/ Grzyby wcześniej namoczone i ugotowane, pokroić na drobne kawałeczki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Wraz z grzybami podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą, pieprzem a na koniec dodać posiekany szczypiorek. Odstawić do wystudzenia.
3/ Ciasto rozłożyć na płasko, z dłuższego brzegu odciąć dwa paski (ok1cm każdy) które posłużą do ozdoby rolady. Na brzegu ciasta rozłożyć równomiernie mięso z kurczaka.
4/ Na mięsie ułożyć podsmażone i wystudzone grzyby.
6/ Zwinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można posypać sezamem. Przełożyć na blaszkę razem z papierem i piec w 180 stopniach ok 20-30 min na złoty kolor. (czas pieczenia zależy od piekarnika)
Smacznego :P
fajny pomysł na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńZa chwilę biorę się do roboty, dam znać, jak wyszło :)
OdpowiedzUsuń