Prosta, pyszna i tania w przyrządzeniu tarta o moim ulubionym wnętrzu - por :) całość zatopiona i zapieczona w sosie śmietanowo jajecznym. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest doskonała na kolację.
SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
szczypta soli
Farsz:
2 średnie cebule
2 -3 pory (jasne części)
250g boczniaków
sól
pieprz
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2/ Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony).
3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko
złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać,
zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min
aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Wygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuń