poniedziałek, 8 grudnia 2014

TARTA POROWA CEBULOWA Z BOCZNIAKAMI

Prosta, pyszna i tania w przyrządzeniu tarta o moim ulubionym wnętrzu - por :) całość zatopiona i zapieczona w sosie śmietanowo jajecznym. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest doskonała na kolację.


SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli

Farsz:
2 średnie cebule
2 -3 pory (jasne części) 
250g boczniaków 
sól
pieprz

Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce 

1/  Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.

2/ Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony). 

3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.




  
 


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.