środa, 17 grudnia 2014

CZOSNEK MARYNOWANY W OLIWIE I ZIOŁACH

Taki czosnek możemy wykorzystać do kanapek, sałatek, przystawek. Warto czasami mieć taki słoiczek pod ręką. 

SKŁADNIKI
kilka główek czosnku
oliwa z oliwek
papryczka chili świeża lub suszona
zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek - mogą być świeże (ok łyżeczki na słoiczek)
kilka kulek kolorowego pieprzu

1/ Czosnek obrać i włożyć do wyparzonych słoiczków. Papryczkę pokroić lub połamać jeżeli jest suszona i włożyć do ząbków czosnku. Do każdego słoiczka (niezależnie ile ich mamy) dodajemy zioła po 1 łyżeczce i po kilka kulek pieprzu w ziarenkach. Całość zalewamy oliwą i zakręcamy.

2/ Słoiczki pasteryzujemy ok 20-25 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Oliwę z czosnku można wykorzystać do sałat, do suszonych pomidorów, do makaronów po włosku.
 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.