SKŁADNIKI
400 g mąki
120 g cukru pudru
160 g miodu (ja użyłam prawdziwego)
60 g masła lub margaryny (roztopionego, schłodzonego)
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao bez cukru
na lukier;
1 białko
kilka kropel cytryny
cukier puder
1/
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika i
wymieszać. Wbić jajka, dodać chłodne płynne masło i miód. Wyrobić
gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i ostawić do lodówki na całą
noc.
2/
Na następny dzień ciasto zagnieść , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i
wałkować na grubość ok 3 mm. Foremkami wycinać dowolny kształt
pierniczków a róznymi wielkościami gwiazdek wycinać gwiazdki, od najmniejszej do największej. Wycięte pierniczki układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do
190-200 stopni i piec ok 8-10 min. Po upieczeniu wystudzić. Pierniczki
przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
WERSJA NA CHOINKĘ
-jeżeli chcemy zrobić pierniczki na choinkę, to przed pieczeniem,
trzeba zrobić słomką otworki, przez które po upieczeniu przełożymy
tasiemki.
3/
Lukier- Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder,
by powstałam gładką masa. Nie za rzadka i nie za gęsta. Wycisnąć kilka
kropel cytryny, wtedy lukier staje się lśniący. Ja zrobiłam tak jak
koleżanka - wzięłam małe woreczek ina mrożonki, napełniłam lukrem,
zawiązałam i wycięłam mały otworek w rożku, którym wychodził lukier i
pięknie się malowało.
SKŁADANIE CHOINEK.
Największą gwiazdkę posmarować lukrem i przekładać mniejszą. Czynność powtarzać kilka razy, wtedy powstaną choinki ze śniegiem. Dodatkowo można je ozdobić kolorowymi cukierkami, posypkami, groszkami.
Cudne dekoracje :)
OdpowiedzUsuń