SKŁADNIKI
ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów)
1 duża czerwona cebula
kila kulek ziela angielskiego
kila listków laurowych
czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
pół łyżeczki kolorowego pieprzu w kulkach
olej lub oliwa (u mnie rzepakowy)
kilka platerów cytryny, limonki do skropienia i dekoracji
2 łyżki mrożonej żurawiny
świeży tymianek do dekoracji
1/
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok 2 godziny, jeżeli po tym czasie
będą nadal słone, to moczyć jeszcze ok 1,5 godziny w świeżej wodzie.
Osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko ugnieść
pięścią.
2/
W słoju układać na przemian śledzie, cebula, lisek, ziele i pieprz.
Całość zalać olejem, posypać mielonym czarnym pieprzem i odstawić do
lodówki na kilka dni by składniki dobrze sobą przeszły :) polecam zrobić
na ok 4 dni przed spożyciem. Wyłożyć na półmisek, lekko skroić cytryną, przystroić kawałkami cytryny, limonką i żurawiną. Żurawina nadaje śledziom wyrazisty smak, ponieważ jest kwaśna i śledzie stają się winne.
Wygląda bardzo apetycznie! Szkoda, że nie zamroziłam świeżej żurawiny :(
OdpowiedzUsuńŚledzie robiłam tylko z suszoną żurawiną, ale to nie to samo :(