Święta coraz bliżej a więc warto upiec już kilka kruchych ciasteczek. Ja proponuję markizy czyli kruche ciasteczka przekładane marmoladą i posypane cukrem pudrem. Ciastka można przekładać różnymi kremami zamiast marmolady np: orzechowym lub czekoladowym. Ja osobiście lubię je piec, bo mogę upiec wcześniej przed świętami a po świętach też poleżą. Polecam.
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny (temp pokojowa)
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany18%
szczypta soli
cukier waniliowy
+ marmolada o dowolnym smaku i cukier puder do posypania
200 g masła lub margaryny (temp pokojowa)
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany18%
szczypta soli
cukier waniliowy
+ marmolada o dowolnym smaku i cukier puder do posypania
1/ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
2/ Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto i wycinać dowolny kształt ciastek ( szklanką lub foremką) W co drugim zrobić dziurkę np. gwiazdką. Piec ok 10-15 min.
3/ Po ostygnięciu pełne ciasteczka smarować marmoladą a z dziurką przykrywać je. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzi ok 30 sztuk ciasteczek.
Pysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńCiasto podobne jak na łamańce do makuszek. Musi byc delikatne i smaczne😊
OdpowiedzUsuń