niedziela, 16 listopada 2014

ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ I CZERWONYM PIEPRZEM

Tak przyrządzone śledzie niektórym kojarzą się tylko ze świętami, ale można je zrobić na co dzień i na każdą dowolną uroczystość. W sumie święta za 1,5 miesiąca, więc przepis może się komuś przydać :)


SKŁADNIKI
ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów)
1 duża czerwona cebula
kila kulek ziela angielskiego 
kila listków laurowych
czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
pół łyżeczki czerwonego pieprzu ziarnistego )może być kolorowy)
olej lub oliwa (u mnie rzepakowy)
kilka platerów cytryny do skropienia

1/ Śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok 2 godziny, jeżeli po tym czasie będą nadal słone, to moczyć jeszcze ok 1,5 godziny w świeżej wodzie. Osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko ugnieść pięścią. 

2/ W słoju układać na przemian śledzie, cebula, lisek, ziele i pieprz. Całość zalać olejem, posypać mielonym czarnym pieprzem i odstawić do lodówki na kilka dni by składniki dobrze sobą przeszły :) polecam zrobić na ok 4 dni przed spożyciem.





1 komentarz:

  1. Mój mąż śledzie uwielbia, ale z czerwonym pieprzem to jeszcze nie jadł, zaskoczę go kiedyś.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.