Pyszne, wilgotne czekoladowe a nawet mocno czekoladowe ciasto z wiśniami, dodatkiem cynamonu. Ciasto na maślance i sodzie. Można upiec je na Święta, bo pięknie pachnie cynamonem.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
3 jajka
niepełna szklanka cukru
pół szklanki maślanki
pół szklanki oleju
1 łyżka sody oczyszczonej
3 jajka
niepełna szklanka cukru
pół szklanki maślanki
pół szklanki oleju
1 łyżka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka mielonego cynamonu
6 kostek czekolady deserowej
szklanka drylowanych wiśni (mrożonych lub odsączonych z syropu)
polewa czekoladowa
tortownica 22 - 24cm
6 kostek czekolady deserowej
szklanka drylowanych wiśni (mrożonych lub odsączonych z syropu)
polewa czekoladowa
tortownica 22 - 24cm
1/ Jajka ubić z cukrem na puch, pod koniec ubijania dodawać stopniowo,
maślankę, mąkę, proszek z sodą i olej. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub
zetrzeć na tartce. Na koniec dodać kakao, czekoladę i wiśnie,
wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
2/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 i piec ok 40-45 min to suchego
patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Mmm, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKasiu świetne ciasto..:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasta. Twoje wyglada pieknie.
OdpowiedzUsuń