Kocham połączenie owoców z mięsem. Czatnej to gęsty sos indyjski, sporządzany z owoców, warzyw z dodatkiem rodzynek i cebuli.
SKŁADNIKI
ok1-1,5 kg karkówki wieprzowej
Czatnej z brzoskwiń:
puszka brzoskwiń w syropie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kolendry
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka musztardy (u mnie miodowa)
pół łyżeczki soli
50 ml octu winnego
30 g cukru
2 łyżki rodzynek
Czatnej z brzoskwiń:
puszka brzoskwiń w syropie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kolendry
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka musztardy (u mnie miodowa)
pół łyżeczki soli
50 ml octu winnego
30 g cukru
2 łyżki rodzynek
1/ Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, zostawić na
noc w lodówce. Brzoskwinie pokroić na mniejsze części, cebulę obrać,
posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować ok 15
sekund. Można to zrobić blenderem ale dużo dłużej.
2/ W naczyniu do zapiekania położyć mięso i dokładnie z każdej strony,
grubo posmarować sosem, resztę sosu wlać do naczynia. Piec ok 1,5
godziny w temperaturze 200-220 stopni. Podawać z ryżem i świeżą sałatą.
(ja piekłam w dwóch naczyniach mała i dużą porcję mięsa, bo miałam w
dwóch różnych kawałkach).
Wygląda bardzo apetycznie ,prezentuje się wspaniale
OdpowiedzUsuńDanie lux ...Pyszności
Pozdrawiam
Kejt .... jesteś wspaniała ....
OdpowiedzUsuń