sobota, 20 września 2014

PIECZONA KARKÓWKA Z CZATNEJEM (CHUTNEY) BRZOSKWINIOWYM

Kocham połączenie owoców z mięsem. Czatnej to gęsty sos indyjski, sporządzany z owoców, warzyw z dodatkiem rodzynek i cebuli.

SKŁADNIKI
ok1-1,5 kg karkówki wieprzowej

Czatnej z brzoskwiń:
puszka brzoskwiń w syropie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kolendry
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka musztardy (u mnie miodowa)
pół łyżeczki soli
50 ml octu winnego
30 g cukru
2 łyżki rodzynek 

1/ Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, zostawić na noc w lodówce. Brzoskwinie pokroić na mniejsze części, cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować ok 15 sekund. Można to zrobić blenderem ale dużo dłużej.

2/ W naczyniu do zapiekania położyć mięso i dokładnie z każdej strony, grubo posmarować sosem, resztę sosu wlać do naczynia. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200-220 stopni. Podawać z ryżem i świeżą sałatą. (ja piekłam w dwóch naczyniach mała i dużą porcję mięsa, bo miałam w dwóch różnych kawałkach).




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie ,prezentuje się wspaniale
    Danie lux ...Pyszności
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.