Zapraszam na kolejne danie z grzybkami, tym razem tarta z cukinią i maślakami w śmietanowym sosie. Grzyby mogą być świeże ale również nadają się mrożone.
SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
1 duża cebula i 1 mała
1 mała cukinia
ok 300 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól
pieprz
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
1 duża cebula i 1 mała
1 mała cukinia
ok 300 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól
pieprz
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Dużą
cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać
pokrojone i wcześniej ugotowane maślaki, sól i pieprz. Chwilę dusić na
patelni. Cukinie umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą by zmiękła,
zostawić na sicie a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę małą
cebulą.
2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko
złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone
grzyby a wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Składniki na sos wymieszać,
zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min
aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!
OdpowiedzUsuń