piątek, 19 września 2014

TARTA Z CUKINIĄ I MAŚLAKAMI

Zapraszam na kolejne danie z grzybkami, tym razem tarta z cukinią i maślakami w śmietanowym sosie. Grzyby mogą być świeże ale również nadają się mrożone.


SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli

 

Farsz:
1 duża cebula i 1 mała
1 mała cukinia
ok 300 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól
pieprz

 

Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce 

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Dużą cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojone i wcześniej ugotowane maślaki, sól i pieprz. Chwilę dusić na patelni. Cukinie umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą by zmiękła, zostawić na sicie a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą. 

2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone grzyby a wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.







1 komentarz:

  1. mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.