poniedziałek, 15 września 2014

MARYNOWANE PODGRZYBKI

W tym roku mamy cudowny sezon grzybowy, w lasach było ich pełno, podgrzybków miałam tak dużo, że chyba ostatni raz kilka lat temu pamiętam takie grzybobranie na podgrzybki. Część została zasuszona, część zamrożona, część sproszkowana a część zamarynowana. Zatem zapraszam na moje marynowane podgrzybki :)

SKŁADNIKI
podgrzybki
 
Na każdy słoik
kilka plasterków cebuli
kulki ziela angielskiego
kulki pieprzu kolorowego
gorczyca
liście laurowe

 
Zalewa
4 szklanki wody
1 łyża soli
1 szklanka octu
1/4 szklanki cukru

1/ Grzyby przebrać z traw i leśnych zanieczyszczeń, opłukać 2-3 razy. Większe przekroić na pół. Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 min. Odcedzić.

2/ Do wyparzonych słoiczków wkładać cebulę i przyprawy (najlepiej warstwowo między grzybami) zapełnić słoiki ugotowanymi grzybami.

3/ Składniki na zalewę zagotować i zalewać napełnione słoiki, szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 10 min. Odwracać do góry dnem do ostygnięcia.








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.