wtorek, 1 lipca 2014

CZARNE JAGODY W SYROPIE WŁASNYM

Sezon na jagody w pełni, zatem zapraszam na babcine soki z jagód. Takie jagody świetnie nadają się do herbatek, deserów, koktajli mlecznych, lodów itp.. 

Ja nazbierałam troszkę w tym roku, poświęciłam 1 niedziele i warto było. Pogoda dopisała, przerwa na jedzenie była na polanie porośniętej miękkim mchem, więc było miło :) a poniżej efekt moich zbiorów :)


SKŁADNIKI
na każdy słoik o pojemności 300ml:
jagody
3-4 łyżki czubate cukru 

1/ Do czystych słoików nakładać owoce, lekko uciskając łyżką, zasypać cukrem, zakręcać i odstawić na pół godziny do puszczenia soku. 


2/ Gotowe i zakręcone słoiczki pasteryzować ok 40-50 min. Odwracać do góry dnem do wystygnięcia. 






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.