Pierogi z jagodami..hmm któż ich nie lubi, tym bardziej, że to smaki każdego dzieciństwa. Polane słodką śmietaną, można by jeść do bólu. Po pierogach z jagodami przyjdzie sezon na pierogi z wiśniami a je też uwielbiam.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
szczypta soli
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szklanka jagód
cukier
śmietana 12-18 % (ok szklanki)
cukier waniliowy u mnie z prawdziwą wanilią od Skworcu (polecam, bo jest tani, wydajne opakowanie i ma ziarenka z laski wanilii przy czym zostawia w ciastach i potrawach niesłychany aromat)
1/ Jagody opłukać, oczyścić z listków i osuszyć na sicie. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść łyżeczkę jagód oraz szczyptę cukru (można cukier pominąć, a do śmietany dać więcej)
2/ Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 1 min od wypłynięcia na wierch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
Doskonałe pierożki na obiadek w środku lata :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPodziel się! :) Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń