czwartek, 12 czerwca 2014

UDKA PIECZONE Z PIECZARKAMI

Szybka, łatwa propozycja na pyszny obiad. Jeżeli mamy mało czasu na zrobienie obiadu, to polecam właśnie udka upieczone w taki sposób. Obiad który ''sam się robi'' i pysznie smakuje :)

SKŁADNIKI
na 4 porcje:
4 udka kurczaka
20 sztuk średnich pieczarek
3-4 ząbki czosnku
pęczek świeżego tymianku i łyżka suszonego
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
przyprawa do kurczaka (u mnie młynek Kamis)
szczypta curry
pół łyżeczki ziół do drobiu Kamis
odrobina oleju

1/ Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy i zioła wymieszać ze sobą i natrzeć nimi mięso, wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie noc).

2/ Pieczarki umyć i osuszyć, posypać pieprzem i solą. Dno naczynia do zapiekania nasmarować olejem, ułożyć udka i rozłożyć pieczarki. Całość obsypać świeżym tymiankiem (można pominąć) i solidnie skropić olejem. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie by mięso dobrze się zrumieniło. 

Podawać z ziemniakami z wody, pieczonymi  lub frytkami oraz z ulubionymi sałatkami.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.