sobota, 14 czerwca 2014

PIZZA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM,KUKURYDZĄ I FASOLĄ

Przepis miał być wczoraj ale ciągle brakuje mi czasu na nowe posty i pisanie. Nocami wyszywam lub haftuję i robię sto innych rzeczy a czas niestety ucieka i ucieka. Tak wiec z małym opóźnieniem ale za to smacznym proponuję pizze meksykańską z kukurydzą, fasolą i mięsem mielonym. Ze względu na to, że było gorąco i u mnie nie lubią pikantnych potraw, zrobiłam łagodną ALE jeżeli ktoś lubi ''ogień w ustach'' to może dodać tyle papryczek ile chce :)
SKŁADNIKI
CIASTO
na 3 duże placki lub 2 wielkie
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej

SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy
pieprz świeżo mielony
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję

300-400 g sera żółtego startego
1 papryczka chili świeża lub szczypta w proszku
500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowe
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula czerwona
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis

1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.

2/Składniki na sos wymieszać ze sobą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i przyprawą meksykańską, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć, pod koniec smażenia dodać koncentrat. Wystudzić, nadmiar tłuszczu odcisnąć.

3/ Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą cześć rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Ja zawsze rozciągam palcami. Spód blaszki lekko smaruje margaryną, wtedy się nie ślizga i ręką bez pośrednio na blasze nadaję kształt koła.

4/ Na każdy placek wyłożyć trochę sosu pomidorowego, usmażone mięso, kukurydzę, fasolę i paprykę pokrojoną w paseczki o raz chili w plasterki. Całość doprawić przyprawami i posypać serem. Piec ok 15-20 min w temperaturze 200 stopni.


1 komentarz:

  1. Kocham pizze :) a zwłaszcza ta domowa o niebo lepsza niż z pizzerii. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.