Troszkę ostatnio brakuje mi czasu na gotowanie, ale to nie znaczy, że nic nie jem (co z resztą po mnie widać) :) Polecam tartę cebulową z szynką i świeżym majerankiem. Prosto, szybko, tanio i smacznie. Idealna propozycja na kolację :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
3-4 średnie cebule
200 g szynki (u mnie konserwowa)
pęczek świeżego majeranku (może być suszony np. Kamis)
sól
pieprz
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
6 łyżek śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
3-4 średnie cebule
200 g szynki (u mnie konserwowa)
pęczek świeżego majeranku (może być suszony np. Kamis)
sól
pieprz
Sos śmietanowy:
1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2 jajka
2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebule
obrać, pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać
szynkę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Majeranek
posiekać, wymieszać z cebulą i szynką.
2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko
złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulę
z szynką. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie
wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi
ciasta staną się solidnie złote.
przy okazji - zobaczcie moje papryczki chili :) już niedługo będą dojrzewały.
Uwielbiam takie tarty, przepis zapisuję, bo jest nieco inny od tego, który robiłam do tej pory :)
OdpowiedzUsuń