wtorek, 3 czerwca 2014

ZIOŁA Z MOJEGO OGRÓDKA

Najlepszy moment na zbieranie i suszenie ziół, bo są teraz młode a wcześnie ścięte odrosną przed jesienią raz jeszcze. Ja jedną turę ziół ścięłam, powiązałam w pęczki, otuliłam gazetą (żeby nie straciły barwy) i powiesiłam na strychu w przewiewnym i zacienionym miejscu do wysuszenia. Część suszę na ścierce a dokładnie to pojedyncze listki. 

Z zaschniętych już ziół odrywam listki od łodyżek i  rozcieram je do pojemników lub kruszę na większe części.

Warto też pochodzić po łąkach - dalekich od ulic, bo tam częstą rosną skarby w postaci ziół. Rumianek, mięta, melisa itp. Pamiętajcie żeby nie zbierać ziół do reklamówek czy worków, ponieważ zaparzają się. Najlepiej zbierać do płaskiego koszyka lub łubianki, wtedy mają przewiew :) Zioła ogrodowe jak i lecznicze najlepiej zbierać w słoneczny dzień i około południa, wtedy nie ma rosy i są w miarę czyste. 







MELISA I SZAŁWIA
Melisa jest częstym składnikiem dań z jajek, kremów, zup i zapiekanek, a także nadziewek do drobiu, baraniny lub wieprzowiny. Jej subtelny aromat idealnie podkreśla smak sosów i marynat do ryb.

Szałwia to idealny dodatek do tłustych mięs, takich jak: wieprzowina, gęsi i kaczka.

MIĘTA, CZĄBER, OREGANO


 Mięta jest powszechnie stosowana w deserach i ciastach, nadając charakterystyczny świeży smak owocom, lodom i sorbetom.

Cząber dobrze się suszy. Wysuszony i posiekany, jest integralną częścią wielu mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie. Ta mieszanka śródziemnomorskich ziół wyciąga to co najlepsze z gulaszów, dań warzywnych, pizzy, a także wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem, drobiem i rybami.

 Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami.

LAWENDA 

Suszona lawenda może mieć bardzo silny aromat i może zabić smak potrawy, dlatego należy używać jej z umiarem. Lawenda występuje często w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami do potraw mięsnych, główne z baraniny lub dziczyzny. Świeże kwiaty lawendy można wykorzystać jako jadalny dodatek dekoracyjny. Skrystalizowanymi kwiatami lawendy można ozdobić desery. Lawenda jest członkiem rodziny mięty i jest blisko spokrewniona z rozmarynem, szałwią i tymiankiem - może być zatem wykorzystana w większości przepisów zamiast tych przypraw. Suszone kwiaty można umieścić w cukrze i trzymać w zamknięciu przez kilka tygodni - powstanie cukier o silnym zapachu lawendy, który można wykorzystać jako dodatek do ciast i kremów.

Maść lawendowa

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy zalej 0,5 l oliwy, naczynie wstaw do garnka z wrzącą wodą i podgrzewaj ją przez 2 godziny. Zostaw naczynie w kąpieli wodnej na noc. Przesącz płyn przez podwójnie założoną gazę i przechowuj w zamknietym naczyniu w ciemnym miejscu. Stosuj do smarowania jako środek odkażający i wspomagający gojenie w różnych schorzeniach skórnych.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/zbieranie-ziol-jak-i-kiedy-zbierac-ziola_36106.html

Maść lawendowa

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy zalej 0,5 l oliwy, naczynie wstaw do garnka z wrzącą wodą i podgrzewaj ją przez 2 godziny. Zostaw naczynie w kąpieli wodnej na noc. Przesącz płyn przez podwójnie założoną gazę i przechowuj w zamknietym naczyniu w ciemnym miejscu. Stosuj do smarowania jako środek odkażający i wspomagający gojenie w różnych schorzeniach skórnych.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/zbieranie-ziol-jak-i-kiedy-zbierac-ziola_36106.html
źródło:przyprawowy.pl 

Maść lawendowa

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy zalej 0,5 l oliwy, naczynie wstaw do garnka z wrzącą wodą i podgrzewaj ją przez 2 godziny. Zostaw naczynie w kąpieli wodnej na noc. Przesącz płyn przez podwójnie założoną gazę i przechowuj w zamknietym naczyniu w ciemnym miejscu. Stosuj do smarowania jako środek odkażający i wspomagający gojenie w różnych schorzeniach skórnych.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/zbieranie-ziol-jak-i-kiedy-zbierac-ziola_36106.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.