Najlepszy moment na zbieranie i suszenie ziół, bo są teraz młode a wcześnie ścięte odrosną przed jesienią raz jeszcze. Ja jedną turę ziół ścięłam, powiązałam w pęczki, otuliłam gazetą (żeby nie straciły barwy) i powiesiłam na strychu w przewiewnym i zacienionym miejscu do wysuszenia. Część suszę na ścierce a dokładnie to pojedyncze listki.
Z zaschniętych już ziół odrywam listki od łodyżek i rozcieram je do pojemników lub kruszę na większe części.
Z zaschniętych już ziół odrywam listki od łodyżek i rozcieram je do pojemników lub kruszę na większe części.
Warto też pochodzić po łąkach - dalekich od ulic, bo tam częstą rosną skarby w postaci ziół. Rumianek, mięta, melisa itp. Pamiętajcie żeby nie zbierać ziół do reklamówek czy worków, ponieważ zaparzają się. Najlepiej zbierać do płaskiego koszyka lub łubianki, wtedy mają przewiew :) Zioła ogrodowe jak i lecznicze najlepiej zbierać w słoneczny dzień i około południa, wtedy nie ma rosy i są w miarę czyste.
MELISA I SZAŁWIA
Melisa jest częstym składnikiem dań z
jajek, kremów, zup i zapiekanek, a także nadziewek do drobiu, baraniny
lub wieprzowiny. Jej subtelny aromat idealnie podkreśla smak sosów i
marynat do ryb.
Szałwia to idealny dodatek do tłustych mięs, takich jak: wieprzowina, gęsi i kaczka.
MIĘTA, CZĄBER, OREGANO
Mięta jest powszechnie stosowana w deserach i ciastach, nadając charakterystyczny świeży smak owocom, lodom i sorbetom.
Cząber dobrze się suszy. Wysuszony i posiekany, jest integralną częścią wielu mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie. Ta mieszanka śródziemnomorskich ziół wyciąga to co najlepsze z gulaszów, dań warzywnych, pizzy, a także wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem, drobiem i rybami.
Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami.
LAWENDA
Suszona lawenda może mieć bardzo silny aromat i może zabić smak potrawy, dlatego należy używać jej z umiarem. Lawenda występuje często w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami do potraw mięsnych, główne z baraniny lub dziczyzny. Świeże kwiaty lawendy można wykorzystać jako jadalny dodatek dekoracyjny. Skrystalizowanymi kwiatami lawendy można ozdobić desery. Lawenda jest członkiem rodziny mięty i jest blisko spokrewniona z rozmarynem, szałwią i tymiankiem - może być zatem wykorzystana w większości przepisów zamiast tych przypraw. Suszone kwiaty można umieścić w cukrze i trzymać w zamknięciu przez kilka tygodni - powstanie cukier o silnym zapachu lawendy, który można wykorzystać jako dodatek do ciast i kremów.
źródło:przyprawowy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.