SKŁADNIKI
ok 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka, łopatka)
1 cebula
200 g kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów leśnych
1 marchewka
szczypta kminku
kilka kulek jałowca
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony
majeranek
szczypta chili
kostka grzybowa
1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
2 łyżki śmietany 12-18 %
1 czubata łyżka mąki
1/ Grzyby namoczyć na noc. Mięso pokroić w kostkę lub dowolne kawałki.
Kapustę wypłukać w wodzie by straciła trochę kwasu, odcisnąć i pokroić
jeżeli jest zbyt długa. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę
grzybową, wrzucić mięso, sól i przyprawy, zagotować, zdjąć szumowiny.
Dodać kapustę i namoczone grzyby grzyby oraz część wody z grzybów.
Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
2/ Całość gotować na małym ogniu ok 2 godzin aż mięso będzie bardzo miękkie
i się rozpływało. Na koniec całość zaprawić śmietaną i mąką by powstał
sos. Zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej ale płaską łyżkę.
Ziemniaczana bardziej wiąże.
Witaj ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie u Ciebie, na dodatek moje smaki ;)
Zapraszam Cie na bloga na filmowy post ;)
Na weekend- serdeczności zostawiam :)