niedziela, 25 maja 2014

GULASZ MYŚLIWSKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI

SKŁADNIKI
ok 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka, łopatka)
1 cebula
200 g kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów leśnych
1 marchewka
szczypta kminku
kilka kulek jałowca
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz świeżo mielony
majeranek
szczypta chili
kostka grzybowa
1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
2 łyżki śmietany 12-18 %
1 czubata łyżka mąki 


1/ Grzyby namoczyć na noc. Mięso pokroić w kostkę lub dowolne kawałki. Kapustę wypłukać w wodzie by straciła trochę kwasu, odcisnąć i pokroić jeżeli jest zbyt długa. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę grzybową, wrzucić mięso, sól i przyprawy, zagotować, zdjąć szumowiny. Dodać kapustę i namoczone grzyby grzyby oraz część wody z grzybów. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa.

2/ Całość gotować na małym ogniu ok 2 godzin aż mięso będzie bardzo miękkie i się rozpływało. Na koniec całość zaprawić śmietaną i mąką by powstał sos. Zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej ale płaską łyżkę. Ziemniaczana bardziej wiąże.


1 komentarz:

  1. Witaj ;)
    Smacznie u Ciebie, na dodatek moje smaki ;)
    Zapraszam Cie na bloga na filmowy post ;)
    Na weekend- serdeczności zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.