Dostałam w prezencie trochę liści naciowych buraka i zrobiłam z nich
zupę krem. Podobny w smaku do kremu ze szpinaku, więc jeżeli lubicie
kremy i szpinak, to będzie dla Was w sam raz :)
SKŁADNIKI
kilka liści buraka naciowego
2-3 ząbki czosnku
sól czosnkowa u mnie młynek Kamis
pieprz cytrynowy
3 ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki śmietany 12-18%
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
2 szklanki bulionu
szczypta gałki muszkatołowej
jajka ugotowane na twardo do podania
2-3 ząbki czosnku
sól czosnkowa u mnie młynek Kamis
pieprz cytrynowy
3 ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki śmietany 12-18%
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
2 szklanki bulionu
szczypta gałki muszkatołowej
jajka ugotowane na twardo do podania
1/ Liście starannie opłukać, osuszyć i poszatkować. Bulion zagotować,
wrzucić poszatkowane liście, dodać sól, pieprz i pokrojone ząbki
czosnku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju
lub masła. Dodać do wywaru. Gotować aż łodyżki w liściach staną się
miękkie.
2/ Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować do
miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać
pokrojony serek topiony. Całość zmiksować na krem, dodać śmietanę i
wymieszać. Podawać z jajkiem i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.