środa, 14 maja 2014

KREM Z BURAKA NACIOWEGO Z JAJKIEM

Dostałam w prezencie trochę liści naciowych buraka i zrobiłam z nich zupę krem. Podobny w smaku do kremu ze szpinaku, więc jeżeli lubicie kremy i szpinak, to będzie dla Was w sam raz :)


SKŁADNIKI
kilka liści buraka naciowego
2-3 ząbki czosnku
sól czosnkowa u mnie młynek Kamis
pieprz cytrynowy
3 ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki śmietany 12-18%
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
2 szklanki bulionu
szczypta gałki muszkatołowej

jajka ugotowane na twardo do podania

1/ Liście starannie opłukać, osuszyć i poszatkować. Bulion zagotować, wrzucić poszatkowane liście, dodać sól, pieprz i pokrojone ząbki czosnku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju lub masła. Dodać do wywaru. Gotować aż łodyżki w liściach staną się miękkie. 

2/ Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować do miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony serek topiony. Całość zmiksować na krem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z jajkiem i pieczywem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.