Mam lawendę w ogródku kilka krzaków ale mam też suszoną lawendę od Skworcu więc to właśnie z niej zrobiłam syropek. Przepis na syropek mam od Pauliny , wyszedł pyszny, lekki, o miłym aromacie. Ja dolewam sobie go do herbatki ale może on posłużyć również jako dodatek do ciast i deserów.
SKŁADNIKI
3 łyżki lawendy suszonej
3 łyżki cukru białego
3 łyżki cukru trzcinowego
1 l gorącej wody
3 łyżki cukru białego
3 łyżki cukru trzcinowego
1 l gorącej wody
1/ W garnku, w gorącej wodzie wsypać cukier biały, wymieszać.
2/ Następnie cukier trzcinowy, wymieszać.
3/ Dodać suszoną lawendę i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny napar przelać przez gazę do butelek lub słoiczków a następnie pasteryzować ok 10 min. Jak to Paulinka pisze '' przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu i że w lodówce może stać do miesiąca''.
Jestem fanką, syropów, soków....wszelakich weków. Mam bardzo dużo lawendy do dyspozycji w ogródku u teściów. Muszę koniecznie wypróbować przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń