piątek, 27 czerwca 2014

DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM

Na kolację i nie tylko polecam domowe zapiekanki. Takie tradycyjne na bagietce z ziołowym masłem, pieczarkami i dużą ilością sera a na to ketchup, zieleninką i można chrupać :)

SKŁADNIKI
na 3 porcje:
1 długa bagietka
150-200 g pieczarek
2-3 łyżki masła lub margaryny
1 cebula
150 g sera żółtego
ulubione suszone zioła (ok łyżeczki) u mnie przyprawa do masła Skworcu
przyprawa do grillowanych grzanek Kamis
sól
pieprz
olej do smażenia

1/ Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju razem z pieczarkami do odparowania soku z pieczarek. Doprawić solą, przyprawą do grzanek i pieprzem. Masło wymieszać z ziołami - przyprawą do masła. Bułkę pokroić na 3 części a następnie każdą część jeszcze wzdłuż na pół. Każdą połówkę bułki smarować ziołowym masłem i kłaść pieczarki.




2/ Na koniec wszystkie zapiekanki posypać startym serem. Dodatkowo oprószyć ulubionymi przyprawami (polecam np do pizzy lub grzanek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 min w temperaturze ok 200 stopni aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.