niedziela, 15 czerwca 2014

CUKINIA FASZEROWANA KUSKUSEM, MIĘSEM I LAWENDĄ

Witam w niedziele i zamiast ciastka do kawy dziś podaję zapiekaną cukinię :) Uwielbiam taką młoda cukinię pod każdą postacią. A tu propozycja z mięsem, cebulką, kaszką kuskus i kwiatami suszonej lawendy. Dodatkowo użyłam soli morskiej prowansalskiej od Kamis. Jest to sól z kwiatami lawendy i nagietka. Jedna z moich ulubionych przypraw, jakbym mogła to do ciast również bym jej używała :)
 SKŁADNIKI
4 średnie cukinie
1 duża cebula
400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
150-200 g kaszki kuskus
150 g sera żółtego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta suszonej lawendy (można pominąć)
sól (ja użyłam morskiej z lawendą i nagietkiem Kamis)
pieprz 
szczypta chili w proszku
pęczek świeżych ziół (u mnie tymianek i majeranek)
3 ząbki czosnku
olej do smażenia 

1/ Cukinię umyć, przeciąć na pół wzdłuż i łyżeczką wydrążyć środki (które dodajemy do farszu) wydrążoną cukinię oprószyć solą i odstawić by puściła nadmiar soku. Sok później z każdej sztuki zlać. Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu. 

2/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju,dodać wydrążone środki cukinii i smażyć do odparowania soków, następnie dodać mięso, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, chili, sól i pieprz. Smażyć tak długo aż wszystkie soki i woda odparują. Pod koniec smażenia dodać posiekane świeże zioła, lawendę i koncentrat pomidorowy. 

3/ Kuskus wymieszać z mięsem, solidnie doprawić solą, pieprzem. Gotowy farsz nakładać w łódki cukinii. Skropić olejem. 
4/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15-20 min. Ser zetrzeć na tartce, posypać zapieczoną cukinię i piec jeszcze 5 min aż ser się zapiecze. 

 Smacznego!








 


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.