niedziela, 11 maja 2014

SIEKANY SZCZAW NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

Mój sposób na zamknięcie wiosny w słoiku :) dużo osób używa tylko soli, i surowy szczaw ugniata na przemian z solą w słoiku. Ja wolę jednak swój sposób znany od pokoleń w moim domu :)
SKŁADNIKI
szczaw (np 2-2,5kg)
sól (ok 4-5 łyżek)
woda (ok 3/4 szklanki)
czysty smalec (można zastąpić olejem)

1/ Świeżo zebrany szczaw dobrze oczyścić z zanieczyszczeń i opłukać. Łodyżki oderwać a najlepiej zrywać już bez nich, wtedy jest szybciej. Opłukany szczaw pokroić na kawałki (nabrać dużą garść i posiekać na 1-1,5cm pasy). W garnku zagotować wodę np szklanka wody na 4-5 łyżek soli i partiami wrzucać szczaw. Szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość pod wpływem temperatury, trzeba więc nazbierać i naszykować go sporo. Szczawiu długo nie gotujemy, tylko parzymy aż cały straci na objętości. 

2/ Wrzący przełożyć do słoiczków, do każdego słoiczka dodać po malutkim kawałeczku smalcu lub łyżce oleju. Gorące zakręcać i stawiać do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.