Mam trochę swoich ziół,więc zrobiłam oliwy aromatyzowane. Doskonałe do
sałatek, skropienia makaronów, grzanek nadaje się do pizzy i mięs, jako
dodatek do ulubionych potraw. Smak i aromat możemy sobie sami
komponować wg upodobań i gustu. W ziołowych olejach można się również
kąpać. :)
Takie oliwy są również doskonałym prezentem dla bliskich, bo nie dość że
pięknie wyglądają, to wspaniale smakują. Najbardziej lubię moczyć w
nich kromki przypieczonego chleba. Takie ciepłe słoneczko w buteleczkach
:) W oliwie można zanurzać wszystko, zioła które lubimy, suszone
pomidory, prażony czosnek, przyprawy. Warunek taki, że wszystko musi być
czyste i suche.
SKŁADNIKI
oliwa z oliwek
ojej rzepakowy
ulubione świeże zioła (rozmaryn, majeranek, tymianek, szałwia, melisa, pietruszka, estragon itd)
kolorowy lub czarny pieprz w ziarnkach
goździki
suszone papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
listki laurowe
ojej rzepakowy
ulubione świeże zioła (rozmaryn, majeranek, tymianek, szałwia, melisa, pietruszka, estragon itd)
kolorowy lub czarny pieprz w ziarnkach
goździki
suszone papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
listki laurowe
1/ Oliwy należy robić w wysterylizowanych (wyparzonych
) butelkach, żeby się szybko nie popsuła. Wyparzone butelki muszą być
dokładnie wysuszone. Oliwa powinna mieć temperaturę ok 40 stopni. Każdą
zrobioną oliwę należy odstawić w chłodne i zacienione miejsce na parę
dni. Ja swoja później przechowuję w lodówce.
2/ Oliwia chilli - do butelki włożyć kilka strąków wysuszonych papryczek
chilli, obrane ząbki czosnku, 2-3 gałązki rozmarynu, zalać oliwią z
oliwek i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok 1-2 tygodnie. Oliwa
nabierze mocy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do włoskich dań i
makaronów.
3/ Oliwa tymiankowa - do butelki włożyć kilka gałązek tymianku, otartą
skórkę z połowy cytryny i uzupełnić pół butelki oliwą z oliwek a drugie
pół olejem rzepakowym, wymieszać. Idealna do tymiankowych udek jako
marynata.
4/Oliwa bazyliowa - kilka listków bazylii i pietruszki zalać oliwą z
oliwek wymieszaną z olejem rzepakowym, dodać ziarenka pieprzu kolorowego
lub czarnego. Idealnie komponuje się z pomidorami, bagietkami na
ciepło, caprese oraz świeżych sałatek.
5/ Oliwia czosnkowa - kilka ząbków czosnku, listek laurowy, kilka
goździków, kila ziaren pieprzu, majeranek (szczypta suszonego) lub
gałązki świeżego, można dodać strąg papryczki chilli lub jej ziarna. Ja
marynuje nią mięsa ale dobra też do ostrych sałatek oraz do smażenia.
Ja swoje
OdpowiedzUsuńalbo podgrzewam, żeby miały smak od razu :P
albo odstawiam, aż same nabiorą smaku i aromatu :)
bardzo ładne zdjęcia :)