niedziela, 11 maja 2014

AROMATYZOWANE OLIWY

Mam trochę swoich ziół,więc zrobiłam oliwy aromatyzowane. Doskonałe do sałatek, skropienia makaronów, grzanek nadaje się do pizzy i mięs, jako dodatek do ulubionych potraw. Smak i aromat możemy sobie sami komponować wg upodobań i gustu. W ziołowych olejach można się również kąpać. :)
Takie oliwy są również doskonałym prezentem dla bliskich, bo nie dość że pięknie wyglądają, to wspaniale smakują. Najbardziej lubię moczyć w nich kromki przypieczonego chleba. Takie ciepłe słoneczko w buteleczkach :) W oliwie można zanurzać wszystko, zioła które lubimy, suszone pomidory, prażony czosnek, przyprawy. Warunek taki, że wszystko musi być czyste i suche.


SKŁADNIKI
oliwa z oliwek
ojej rzepakowy
ulubione świeże zioła (rozmaryn, majeranek, tymianek, szałwia, melisa, pietruszka, estragon itd)
kolorowy lub czarny pieprz w ziarnkach
goździki
suszone papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
listki laurowe

1/ Oliwy należy robić w wysterylizowanych (wyparzonych ) butelkach, żeby się szybko nie popsuła. Wyparzone butelki muszą być dokładnie wysuszone. Oliwa powinna mieć temperaturę ok 40 stopni. Każdą zrobioną oliwę należy odstawić w chłodne i zacienione miejsce na parę dni. Ja swoja później przechowuję w lodówce.

2/ Oliwia chilli - do butelki włożyć kilka strąków wysuszonych papryczek chilli, obrane ząbki czosnku, 2-3 gałązki rozmarynu, zalać oliwią z oliwek i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok 1-2 tygodnie. Oliwa nabierze mocy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do włoskich dań i makaronów.

3/ Oliwa tymiankowa - do butelki włożyć kilka gałązek tymianku, otartą skórkę z połowy cytryny i uzupełnić pół butelki oliwą z oliwek a drugie pół olejem rzepakowym, wymieszać. Idealna do tymiankowych udek jako marynata.

4/Oliwa bazyliowa - kilka listków bazylii i pietruszki zalać oliwą z oliwek wymieszaną z olejem rzepakowym, dodać ziarenka pieprzu kolorowego lub czarnego. Idealnie komponuje się z pomidorami, bagietkami na ciepło, caprese oraz świeżych sałatek.

5/ Oliwia czosnkowa - kilka ząbków czosnku, listek laurowy, kilka goździków, kila ziaren pieprzu, majeranek (szczypta suszonego) lub gałązki świeżego, można dodać strąg papryczki chilli lub jej ziarna. Ja marynuje nią mięsa ale dobra też do ostrych sałatek oraz do smażenia.



1 komentarz:

  1. Ja swoje
    albo podgrzewam, żeby miały smak od razu :P
    albo odstawiam, aż same nabiorą smaku i aromatu :)

    bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.